dragspel.nu startsida kurser shopen kontakt logga in om FAQ

Alla temakurserna kostar 199:-/kurs inkl kurshäfte. Fraktkostnad (Postnords portokostnad) tillkommer på alla beställningar.
Inloggning till lektionerna kommer normalt per mail inom 24 timmar och böcker och häften via Postnord inom 2-4 arbetsdagar.

Man har tillgång till lektionerna under fyra månader.
Vill man sedan ha längre tillgång kan man fylla på med fyra månader till för 99:-.Tema 1: Hur ska det låta?


Den första kursen har jag kallat "Hur ska det låta". I den får du lite tips på hur man får s k Kultismusik (Gammaldansmusik) att låta på rätt sätt. Jag går igenom de sex vanligaste danserna; Schottis, Polka, Snoa, Hambo, Vals och Mazurka.
Till den här kursen finns det mitt eget grundmaterial, men låtmaterialet hämtar jag ur boken "Allspel och Danslåt: vår gemensamma folkmusikskatt". Den går att få tag på via diverse försäljare, jag tror att den är billigast på AdLibris.se där den kostar 195:-.
Boka kurs Logga in
Tema 2: Använd basen!


När jag var i femtonårsåldern och hade spelat dragspel i Hedemora musikskola i fem år så blev jag medlem i en dragspelklubb. Där lärde jag känna flera äldre dragspelare som tyckte det var kul att jag ville vara med och spela. Det var framför allt en som "tog sig an" mig och min bror, vi unga, och han sa många gånger till oss att vi skulle "spela på hela dragspelet". Med det så menade han att vi skulle utnyttja basen likaväl som diskanten.

Det är många dragspelare som ser basen som ett nödvändigt bihang, men faktum är att om man vill få det låta riktigt bra så bör man se till att få en bra teknik i vänsterhanden. Det gäller både att kunna spela det som står i t ex Pietro Frosinis noter, men även att kunna variera sitt spelande även om det inte står utskrivet.

Med denna kurs vill jag hjälpa dig lite på traven för att komma igång med spelandet i vänsterhanden.
Boka kurs Logga in
Tema 3: Grundläggande arrangering!


Under många år har jag haft Arrangeringslektioner i tidningen Accord, som ges ut av Svenska Dragspelsförbundet i Finland (SDiF). Det grundade sig i att jag var med och hade en kurs i just arrangering för dragspelare. Efter den så tyckte man att hela förbundet borde ta del av den.

Jag har nu omarbetat dessa lektioner till ett helhetskoncept med tvåstämmiga och trestämmiga arrangemang som man kan ha som exempel. Den innehåller också melodisnuttar som man kan testa sina arrangemang mot.
Boka kurs Logga in
Tema 4: Jobba på ackord


När man har spelat dragspel ett tag och börjar känna sig hemma på instrumentet så kan man tycka att det låter lite för lite om det man spelar. Ibland (inte alltid) så är lösningen att lägga till flera toner i diskanten, att lägga till ackord till det man spelar. Det är inte alltid så lätt om man inte har det teoretiska kunnandet, men är väldigt intressant att jobba med.

Denna kurs är till för att hjälpa dig att komma igång med detta. Att spela ackord som är utskrivna med noter är inte så komplicerat, så därför ingår inte det i kursen. Däremot att lägga till ackord på egen hand är inte så självklart, så det är där jag kommer att ägna denna kurs till.
Boka kurs Logga in