dragspel.nu

                                                                                                         


Hur ska det låta?


Den första kursen har jag kallat "Hur ska det låta". I den får du lite tips på hur man får s k Kultismusik (Gammaldansmusik) att låta på rätt sätt. Jag går igenom de sex vanligaste danserna; Schottis, Polka, Snoa, Hambo, Vals och Mazurka. Kursen inkl Grundhäftet kostar 199:- och då har man tillgång till videokursen under två månader.

Till den kursen finns det mitt eget grundmaterial, men låtmaterialet hämtar jag ur boken "Allspel och Danslåt: vår gemensamma folkmusikskatt". Den går att få tag på via diverse försäljare, jag tror att den är billigast på AdLibris.se där den kostar 195:-.
Använd basen!


När jag var i femtonårsåldern och hade spelat dragspel i Hedemora musikskola i fem år så blev jag medlem i en dragspelklubb. Där lärde jag känna flera äldre dragspelare som tyckte det var kul att jag ville vara med och spela. Det var framför allt en som "tog sig an" mig och min bror, vi unga, och han sa många gånger till oss att vi skulle "spela på hela dragspelet". Med det så menade han att vi skulle utnyttja basen likaväl som diskanten.

Det är många dragspelare som ser basen som ett nödvändigt bihang, men faktum är att om man vill få det låta riktigt bra så bör man se till att få en bra teknik i vänsterhanden. Det gäller både att kunna spela det som står i t ex Pietro Frosinis noter, men även att kunna variera sitt spelande även om det inte står utskrivet.

Med denna kurs vill jag hjälpa dig lite på traven för att komma igång med spelandet i vänsterhanden.